POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [08.09.2019, 12:06:28] • Polska

10 kroków do „less waste” w Twojej kuchni

10 kroków do „less waste” w Twojej kuchni

fot. Organizator

Ekologia i życie w zgodzie z naturą są coraz popularniejszymi trendami. Jednak to nie moda, a konieczność ratowania naszej planety przyświeca ideologii „less waste”. Głównym jej założeniem jest świadome korzystanie z zasobów, które daje nam natura, a także ograniczenie wytwarzania odpadów. Z poziomu gospodarstwa domowego również możemy wprowadzić drobne zmiany, dzięki którym staniemy się prekursorami tej ważnej idei. Od czego zacząć?

1. Segreguj śmieci
Segregacja odpadów na 5 rodzajów (plastik i metal, papier, szkło, organiczne oraz zmieszane) jest podstawowym krokiem, od którego powinniśmy zacząć swoją przygodę z „less waste”, zwłaszcza, że roczna ilość odpadów przypadająca na jednego Polaka przekroczyła 300 kg rocznie i nadal rośnie. Warto wiedzieć, że mieszkańcy japońskiego miasteczka Kamikatsu segregują śmieci aż na 45 grup. Dzięki temu są w stanie poddawać recyklingowi ponad 80% odpadów. Skoro można przywyknąć do 45 koszy na śmieci, to i 5 nie powinno przerażać.
2. Planuj posiłki i zakupy
Komponowanie listy zakupów na kilka dni wymaga odrobiny dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać. - Wychodząc naprzeciw ideologii niemarnowania jedzenia, nasza firma wprowadziła dwudzielne opakowanie mieszanki sałat Salsa mix. Każda porcja zawiera 50 g produktu, co stanowi idealną bazę na sałatkę dla dwóch osób - podpowiada Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg.
3. Korzystaj z wielorazowych woreczków i toreb
Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim czasie pochłaniają każdą wolną przestrzeń w szufladach czy szafkach. Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z toreb wielokrotnego użytku. Idąc krok dalej, zastanówmy się czy koniecznym jest pakowanie warzyw
i owoców, a także pieczywa do plastikowych reklamówek? Przed wyjściem do sklepu, warto zaopatrzyć się także w kilka mniejszych woreczków np. uszytych własnoręcznie z nienoszonych już ubrań.
4. Zadbaj o odpowiednie przechowywanie
Pudła, pudełka, pudełeczka, słoje, słoiki, słoiczki - wszystkie szczelnie zamykane, przedłużą świeżość jedzenia, które trzymamy zarówno w lodówce, jak i poza nią. Dzięki opakowaniom zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się zapachów w lodówce, a sypkie produkty nie będą pochłaniać wilgoci. Chleb najlepiej trzymać w płóciennym worku lub chlebaku, kluczowa jest bowiem cyrkulacja powietrza, odprowadzająca wilgoć pochodzącą z pieczywa.
5. Wykorzystuj resztki
Pesto z natki marchwi, zupa z liści rzodkiewki, a może zielona miska zdrowia z dojrzałych bananów
i jarmużu, który zalega nam w lodówce? Eksperymentowanie w kuchni z resztkami jedzenia może być świetną zabawą i otworzyć przed nami nowe możliwości. Jeśli brakuje nam weny, to internet stanowi niekończącą się kopalnię pomysłów i inspiracji.
6. Podziel się jedzeniem
Ideą ruchu „food sharing” jest dzielenie się nadmiarem jedzenia z innymi. W większych miastach funkcjonują publiczne lodówki, w których można zostawić dowolne produkty lub gotowe dania,
a także samemu skorzystać z zawartości jej półek. Akcja skierowana jest zarówno do osób prywatnych, jak i do barów czy restauracji. Oczywiście ideę „food sharing” spełni także podzielenie się obiadem z sąsiadem albo jabłkami z koleżanką z pracy, jeśli nasza jabłoń niezwykle hojnie obdarzyła nas owocami.
7. Ogranicz plastik
Od 2021 roku na terenie Unii Europejskiej zostanie wprowadzony zakaz produkcji jednorazowego plastiku. Aby brak niektórych produktów nie zaskoczył nas z dnia na dzień, już teraz starajmy się znaleźć zamienniki trwałe lub wytwarzane z biodegradowalnych materiałów. Z życia codziennego znikną m.in. plastikowe słomki, sztućce i talerze. Ustawa obejmie także plastikowe butelki, które po roku 2021 będą musiały być segregowane osobno. Warto w ogóle zrezygnować z korzystania
z butelek PET i zainwestować w butelkę wielorazowego użytku, którą z czystym sumieniem możemy napełniać wodą z kranu.
8. Zrezygnuj ze sztucznych szmatek i gąbek
Nie dość, że powstają z surowców sztucznych i mają wyjątkowo krótką żywotność, to jeszcze ich porowata struktura jest rajem dla rozwoju bakterii. Wilgoć, resztki jedzenia i ciepło stanowią tak doskonałe środowisko życia dla mikroorganizmów, że niemieccy badacze ogłosili gąbkę do mycia naczyń miejscem o największym zagęszczeniu bakterii. Występuje ich tam ponad 360 odmian! Dużo bezpieczniejsze dla naszego zdrowia, ale i organizmu będą szczotki z naturalnych materiałów. Natomiast alternatywą dla sztucznych ściereczek mogą być pocięte na kawałki stare prześcieradła lub koszulki. Zrobione z dobrej bawełny można prać w wysokich temperaturach, dzięki czemu posłużą nam długi czas.
9. Przekonaj się do naturalnej chemii gospodarczej
Za pomocą mieszanek składników dostępnych praktycznie w każdym domu, jesteśmy w stanie efektywnie wyczyścić zarówno toaletę, umyć szyby, naczynia albo odkamienić czajnik. Soda oczyszczona, ocet, cytryna i sól kuchenna stanowią mocną grupę środków, której żaden brud nie jest straszny. Aby nasze naturalne detergenty pachniały równie ładnie, co te ze sklepu, możemy dodawać do mieszanek kilka kropel olejków eterycznych. Rezygnując z powszechnie dostępnej chemii gospodarczej przysłużymy się zarówno swojemu zdrowiu, planecie, a także zaoszczędzimy sporo pieniędzy.
10. Inspiruj innych
Dobrymi nawykami i przyzwyczajeniami trzeba zarażać! Dzieląc się ekologicznymi rozwiązaniami
i trikami z rodziną czy znajomymi propagujemy filozofię „less waste”, za co będą nam wdzięczne kolejne pokolenia. Wszak chcąc zmienić świat warto zacząć od siebie i swojego otoczenia.

Przepis na Green Bowl, czyli zielona miska zdrowia
3 dojrzałe banany
3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
jabłko
mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem miksujemy na gładki mus. Dekorujemy ulubionymi dodatkami. Efektownie wyglądać będą kształty wycięte z plasterka jabłka (można do tego użyć małych foremek do ciasteczek). Tak skomponowana miska będzie świetnym pomysłem na zdrowy podwieczorek dla całej rodziny lub przekąskę do pracy.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Policjanci ze Świnoujścia będą mogli dogadać się z każdym na świecie! ■ Szok mieszkańców po prezentacji koncepcji ruchu w mieście. Po co budujemy tunel!? Zobacz film! ■ Niepokojący wpis o sytuacji w świnoujskiej komendzie Państwowej Straży Pożarnej zamieszczono na Facebooku. Są konflikty, braki kadrowe, opóźnienia w wypłacie wynagrodzeń, pluskwy i zachowania „podchodzące pod mobbing" – czytamy w poście ■ Wracamy do tematu znaleziska w Kanale Piastowskim. Wbrew wcześniejszym twierdzeniom, wygląda na to, że coś większego jest jednak na dnie. Podobno znaleziono zatopioną barkę, całą wypełnioną amunicją zaraz przy "grzybku" obok przystani Karsibór po stronie Świnoujścia, a promy i statki dalej pływają jakby nigdy nic – pisał niedawno nasz Czytelnik. - Fajnie jakbyście potwierdzili te informacje ■ 15 radnych poparło sprzeciw, a tylko trzech wstrzymało się od głosu. W czasie nadzwyczajnej sesji Rady Miasta Świnoujścia, 7 listopada Rada Miasta podjęła uchwałę dot. oświadczenia w sprawie lokalizacji inwestycji związanej z wydobyciem ropy naftowej i gazu ziemnego ■ Prezydent wycofuje się z ulg dla przedsiębiorców. Wiele emocji społecznych wzbudziły nasze informacje o ulgach udzielanych przez Prezydenta Miasta Janusza Żmurkiewicza niektórym lokalnym przedsiębiorcom. Przypomnijmy więc, że w latach 2007 - 2019 (do miesiąca IV) Prezydent Miasta udzielił ulg różnym firmom na kwotę 8.596.726,23 zł ■ Po 42 latach stacjonowania wojsk sowieckich na wyspie Uznam, w Świnoujściu pozostały smutne zagubione psy. Porzucone zwierzęta były w szoku. Ich przyjaciele nagle zniknęli. Nikt już nie mówił po rosyjsku ■ Zakończyła się przebudowa ul. Szmaragdowej w Przytorze-Łunowie, a wraz z finalizacją tego zadania wprowadzona została nowa organizacja ruchu. Kierowcy: uwaga na znaki, bo ulica jest jednokierunkowa, podobnie, jak fragment ul. Zalewowej ■ Nietypowy problem mieli świnoujscy policjanci. Kajdanki, które nałożyli zatrzymanemu mężczyźnie odmówiły posłuszeństwa i nie chciały się otworzyć. Policjanci na pomoc wezwali strażaków, którzy przecięli kajdanki za pomocą szlifierki kątowej (fleks) ■ Zmiana terminu wystawy w Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Informujemy, że planowana w Muzeum Rybołówstwa Morskiego, na najbliższy piątek, 25 października, wystawa: „Świnoujście w przedwojennej grafice” z przyczyn niezależnych od organizatora została przeniesiona na 7 listopada 2019 r, na godz. 18.00 ■ 16 głosami „za” Rada Miasta zdecydowała o podwyżce wysokości stawek podatku od nieruchomości ■ Podatek od nieruchomości w nowym roku: w planach „górne stawki maksymalne”. W czwartek radni podejmą uchwałę o wysokości stawek podatku od nieruchomości. Z projektu uchwały wynika, że będzie zdrożej. Chyba, że ktoś ma komórkę, chlew lub kurnik i nie prowadzi w niej działalności gospodarczej ■ Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o. o informuje, iż rozpoczął prace modernizacyjne i remontowe pracowni RTG w budynku przy ulicy Mieszka I 7. Finansowanie działań inwestycyjnych odbywa się w ramach Budżetu Obywatelskiego na rok 2019 ■ Z uwagi na brak na krajowym rynku szczepionek przeciwko grypie Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o.o. informuje, że w dniach od 17.10.2019r. do 28.10.2019r. zawiesza akcję szczepień przeciwko grypie dla mieszkańców miasta w wieku powyżej 60 roku życia ■ Agatowska i Kochan wygrały w Świnoujściu ■ Mężczyzna na wózku inwalidzkim, zaopatrzony w butelkę z łatwopalnym materiałem i zapalniczkę, został zatrzymany przez policję przed jednym z lokali gastronomicznych w Świnoujściu. Mogło dojść do tragedii ■ W czwartkowy wieczór tuż przy Kościele Chrystusa Króla rozegrała się dramatyczna walka o życie mężczyzny. Po godzinie 19:00 pod kościele zatrzymały się dwie karetki pogotowia oraz dwa wozy strażackie. Ratownicy zaczęli reanimować 67-latka, u którego nastąpiło zatrzymanie krążenia. Niestety, ponad 40-minutowa akcja reanimacyjna nie przywróciła czynności życiowych ■ Ponad 1,5 mln zł wynosi łączna kwota kar, jakie miasto naliczyło wykonawcy Promenady Zdrowia za niedotrzymanie terminu wykonania inwestycji ■