POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [06.11.2018, 11:53:47] • Polska

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

fot. Organizator

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami. Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, by w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili stworzyć pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!

Składniki:
2 jajka
1 i ½ szklanki mleka koziego
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
pęczek bazylii
szczypta soli
Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:
2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
100 g sera koziego
1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
drobno posiekana papryczka chili
sól i pieprz

Wykonanie:
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 16 listopada (piątek) o godz.17:00 na „Spotkanie Jubileuszowe Michała Juszczakiewicza”, aktora, reżysera, producenta filmowego, a nade wszystko – Przyjaciela naszej Biblioteki oraz wiernego sympatyka Świnoujścia. Spotkanie, na które złożą się artystyczne upominki od przyjaciół i wielbicieli Michała, poprowadzi red. Mariola Żółtowska. Nie zabraknie również słodkich niespodzianek! Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Zobaczył policjantów i zaczął uciekać. 24-latka zatrzymał trzepak! Do zdarzenia doszło w czwartkowy wieczór. Policjanci patrolujący ulice Kościuszki zauważyli w pewnym momencie mężczyznę który swoim wyglądem przypominał osobę poszukiwaną. Gdy mężczyzna dostrzegł policjantów, zaczął uciekać. Nie spodziewał się jednak, że zostanie obezwładniony przez trzepak który stanął na jego drodze. Jak się okazało, bliskie spotkanie z trzepakiem zakończyło się dla 24-latka skręceniem prawej stopy. O szczegóły odnośnie zdarzenia poprosiliśmy Oficera Prasowego KMP w Świnoujściu ■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■