POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [12.02.2018, 20:37:32] • Polska

Słodkie TOP 5 - walentynkowe wariacje na temat deserów

Słodkie TOP 5 - walentynkowe wariacje na temat deserów

fot. Organizator

Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja… to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.

Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości
Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.

Tiramisu z malinami
Składniki:
ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
żółtka - 2 sztuki
cukier puder - 100 gramów
mała cytryna - 1 sztuka
kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
śmietanka 30% - 250 mililitrów
kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
likier kawowy - 1 łyżka
cukier - 2 łyżeczki
okrągłe biszkopty - 30 sztuk
maliny
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.

Mus to mus – szczególnie czekoladowy!
Czekoladowy mus to idealna propozycja dla wszystkich, którzy jednak nie są wyjątkowo przekonani do pieczenia. Kruchy spód z pokruszonych ciastek lub herbatników, a na nim trzy warstwy delikatnej pianki na bazie czekolady… czy jest ktoś, kto byłby się w stanie temu oprzeć? Schłodzone ciasto wystarczy przyozdobić odrobiną kakao lub startą czekoladą i mieszanką ulubionych owoców. Mmm, aż ślinka cieknie!

Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
kruche ciastka - 200 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
czekolada deserowa – 150 gramów
czekolada mleczna – 150 gramów
czekolada biała – 200 gramów
śmietana 36% - 1200 mililitrów
żelatyna - 6 łyżeczek
woda - 1 szklanka
kakao lub starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Malinowa manna
Kasza manna i maliny – to sposób na smaczny, oryginalny, a przy tym lekki deser. Wystarczy dodać kakao, mleko i kostkę do pieczenia, a gotowe już ciasto polać syropem malinowym. Prosto, łatwo i przyjemnie – a na dodatek bez pieczenia! Specjalnie na walentynki.

Deser z kaszą manną i malinami
Składniki:
mleko - 750 mililitrów
cukier - 1 szklanka
kakao - 3 łyżki
kasza manna - 290 gramów
kostka do pieczenia Kasia - pół opakowania
płatki migdałowe - 1 opakowanie
konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
1. Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.
2. Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.
3. Zdjąć z ognia i dodać migdały.
4. Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.

W rytmie walca – sernik wiedeński
A gdyby tak w romantyczną, walentynkową podróż wybrać się tym razem do Wiednia? Wilgotny, puszysty sernik bez kruchego spodu to charakterystyczny wypiek, który w swojej klasycznej wersji wywodzi się właśnie ze stolicy Austrii. Kremowe ciasto na bazie twarogu z dodatkiem owoców zasmakuje w szczególności tym, którzy preferują nieco lżejsze, orzeźwiające warianty. Całość dopełni listek mięty, kandyzowane owoce lub sos waniliowy – tak przygotowany deser podbije serca (i podniebienia!) wszystkich miłośników słodkości.

Sernik wiedeński z borówkami
Składniki:
ser na sernik - 1 kilogram
jajka - 6 sztuk
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 opakowanie
kasza manna - 2 łyżki
skórka i sok z 1 pomarańczy
borówki - 250 gramów
budyń waniliowy – 1 opakowanie
mąka - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Mini słodkości
Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko - w sam raz na Walentynki.

Czekoladowe mini serniczki
Składniki:
pokruszone herbatniki – 1 szklanka
kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
cukier - 1 łyżka
woda - 1 łyżka
kakao - 1 łyżka
twaróg sernikowy – 500 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
cukier - 100 gramów
cukier wanilinowy - 1 łyżka
czekolada deserowa lub mleczna - 1 sztuka
mąka ziemniaczana – 25 gramów
jajko - 1 sztuka
śmietanka 36% - 100 mililitrów
maliny - 150 gramów
Sposób przygotowania:
1. Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
6. Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić na spotkanie autorskie z wybitnym twórcą – aktorem, satyrykiem, autorem – Panem Jackiem Fedorowiczem, który odwiedzi nas w dniu 18 lutego b.r. (poniedziałek) o godz. 17:00. Spotkanie poprowadzi warszawski dziennikarz – Pan Marcin Michrowski. Panowie porozmawiają m.in. o dwóch książkach Autora: „W zasadzie tak”(z 1975r.) i premierowej „Chamo Sapiens” (z 2018r.) Wszystkich miłośników Pana Jacka Fedorowicza zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Konsultacje zostaną przeprowadzone w dniu 18 lutego 2019 roku w formie spotkania Prezydenta Miasta Świnoujście z mieszkańcami Miasta w siedzibie Urzędu Miasta ul. Wojska Polskiego 1/5, sala nr 1 w godz. 14:00 -15:30 ■ W wyniku otwartego i konkurencyjnego naboru na stanowisko – Kierownik portu jachtowego, nie wpłynęła żadna oferta spełniająca wymagania formalne. Na powyższe stanowisko zostanie ogłoszony kolejny nabór ■ W związku z żałobą narodową, Gala Nagrody Prezydenta Miasta Świnoujście TRYTON 2018 odbędzie się w sobotę o godzinie 19.00. Miejsce pozostaje bez zmian – hotel Radisson Blu ■ „14” pensja dla wybranych, czyli Prezydent przyznał nagrody, bo… chciał? Cztery nagrody uznaniowe dostali w grudniu ubiegłego roku zastępcy prezydenta Świnoujścia, skarbnik miasta i sekretarz. Łącznie na kwotę ponad 27 tysięcy złotych. Odpowiedź Hanny Lachowskiej w sprawie uzasadnienia dla tak hojnych wyróżnień to… Najlepiej sami zobaczcie! W grudniu ubiegłego roku prezydent Janusz Żmurkiewicz przyznał nagrody uznaniowe czworgu pracowników Urzędu Miasta. Najwięcej, bo 7813 złotych dostała I zastępca prezydenta Barbara Michalska, II zastępca prezydenta Paweł Sujka – 6511 złotych. Skarbnik miasta Iwona Górecka-Sęczek – 7162 złotych, a sekretarz miasta Iwona Szkopińska – 5860 złotych ■ 15-letni wrocławianin został zaatakowany i pobity na ulicy. Zdarzenie rozegrało się na ulicy Grunwaldzkiej, na odcinku między PEC-em a C.H.Uznam. Kilkuosobowa grupa nastolatków najpierw zaczepiała, potem pobiła 15-latka. W piątek przed godziną 19.00 policja została wezwana do ulicznego pobicia. Radiowóz przyjechał na sygnale. Na miejscu policjanci zastali 15-latka pochodzącego z Wrocławia, który zgłosił, że został uderzony przez agresywnego nastolatka. Przyjechała również karetka, która odwiozła poszkodowanego chłopaka do szpitala. Tak jednak okazało się, że nie odniósł on poważniejszych obrażeń ■ Od 6 lutego do końca miesiąca obowiązuje zmiana organizacji ruchu na ulicy Barlickiego, na odcinku od przejazdu kolejowego przy straży pożarnej do wiaduktu OT Port. Ruch pojazdów będzie odbywał się tam wahadłowo, odcinkami, które będą przesuwane w miarę postępu robót. Zmiana organizacji ruchu jest związana z przygotowaniami do przebudowy ulicy Barlickiego i budowy wzdłuż niej ścieżki rowerowej. To zdecydowanie poprawi bezpieczeństwo ■ Czy autobusy UBB wjadą na polską część wyspy Uznam? Komisja Europejska uruchomiła wobec Polski procedurę naruszenia unijnego prawa. Chodzi o dostęp do międzynarodowego rynku usług autokarowych i autobusowych. Czy tę historię mogły wywołać zdarzenia ze Świnoujścia z 2017 roku? ■ Pracownicy żeglugi martwią się o prom „Karsibór IV” ■ Gminny Program Wspierania Rodziny na lata 2019-2021 został, bez dyskusji na sesji przyjęty przez radnych. Projekt był wcześniej szeroko omawiany podczas posiedzeń stałych komisji Rady przez Gabrielę Poniedziałek-Petruk dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie ■