POGODA

Reklama

Wydarzenia

Newseria • Niedziela [07.01.2018, 14:43:46] • Polska

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej ceramicznej filiżance ze stożkowym wnętrzem. Idealnie przyrządzone powinno mieć zrównoważony kwaśny oraz gorzki posmak

Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem baristów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę. Po 28 sekundach zaczynają się z kolei uwalniać gorzkawe aromaty i tak powstaje espresso lungo, czyli kawa przedłużana. Ideałem jest uchwycenie idealnego momentu pomiędzy i połączenie tych dwóch smaków, kwaśnego i goryczki, z wyczuwalnymi wszystkimi aromatami.

Espresso powstało wraz z wynalezieniem ekspresu ciśnieniowego. Za jego pomysłodawcę uważa się Angelo Moriondo. Na początku lat 20. XX w. mediolański producent Luigi Bezzera odkupił pomysł od wspomnianego wynalazcy i wprowadził kilka swoich usprawnień. Między innymi opracował sposób na pojedyncze espresso. Konstrukcja zyskała sławę na całym świecie i z biegiem czasu była dalej doskonalona. Espresso to bardzo popularny rodzaj kawy, który ma swoich miłośników na całym świecie. Wyróżnia go wyrazisty smak, intensywny aromat oraz ciemna barwa – to esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji. Parzenie tego napoju odbywa się poprzez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę.

– Możemy wymienić cztery czynniki, które wpływają na jakość espresso. Pierwszym jest maszyna, czyli ekspres ciśnieniowy, który zapewnia stabilne warunki pracy. Drugim jest młynek – ważne, żeby miał on żarna oraz regulator grubości zmielenia kawy, aby wydobyć z niej najlepsze aromaty. Trzecim czynnikiem jest oczywiście kawa, czyli odpowiednio sporządzona mieszanka. Powinna być świeża, wypalana nie dłużej niż trzy miesiące wcześniej. Ostatnim czynnikiem jest osoba, czyli barista, osoba, która wszystkie czynniki wymienione wcześniej będzie łączyła w całość – mówi agencji Newseria Jan Dworak, barista Cava.

Idealna kawa to bardzo indywidualna sprawa, ponieważ każdy z nas lubi inne smaki. Prawdziwi amatorzy kawy za najsmaczniejszą mieszankę uznają Jamaica Blue Mountain o delikatnym, kwiatowym posmaku, której ziarna pozyskuje się z najwyższych partii jamajskich gór. Z kolei jedną z najrzadszych i najdroższych kaw na świecie jest Kopi Luwak, pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Ziarna tej luksusowej kawy wydobywa się z odchodów cyweta – zwierzęcia, które zjada tylko najlepsze owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Kopi Luwak to w 100 proc. indonezyjska arabica odznaczająca się mocnym aromatem, bogatym i ciężkim smakiem oraz gęstą, syropową konsystencją. Na podniebieniu pozostaje długi, przyjemny i czysty posmak.

Na smak kawy wpływ ma m.in. miejsce uprawy, mineralność gleby, klimat czy sposób obróbki. Przy wyborze mieszanki warto się więc sugerować informacjami, które są podawane przez palarnie. Jeżeli uznamy, że profil smakowy z jakiegoś regionu najbardziej nam odpowiada, to wtedy możemy zawęzić nasz obszar poszukiwań.

– Informacje zawarte na opakowaniu są w stanie dużo nam powiedzieć. Im więcej podanych jest parametrów związanych z uprawą tej kawy, tym jest to kawa lepszej jakości. Warto sprawdzić też, jakie ma ona certyfikaty. Patrząc na same ziarna, jesteśmy w stanie ocenić, czy wszystkie są mniej więcej całe, czy nie ma połamanych sztuk oraz czy wszystkie ziarna są mniej więcej tego samego rozmiaru oraz koloru wypalenia. Wtedy mamy pewność, że jest to mieszanka dobrej jakości – mówi Jan Dworak.

Trzeba pamiętać o tym, że ziarna powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem, aby nie utracić walorów zapachowych. Kawę podaje się zaraz po przygotowaniu. Ma być gorąca, aromatyczna i przyrządzona ze świeżych, wysokiej jakości ziaren.

– Aby przygotować dobre espresso, warto się trzymać ustalonych parametrów. Jest to doza espresso, czyli ilość kawy, jaką potrzebujemy, dla pojedynczej dozy będzie to 7–10 g kawy, a dla podwójnej dozy 14–20 g, czas parzenia powinien wynosić od 20 do 30 sekund, a objętość espresso wynosić od 20 do 30 ml – mówi Jan Dworak.

Aby dobrze zaparzyć kawę w domu, nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Naprawdę dobrą kawę możemy przyrządzić również sami, podstawą jest profesjonalny ekspres lub drip i młynek do kawy.

– W ekspresach przeznaczonych do użytku domowego, mamy bardzo często ułatwioną sprawę, ponieważ one bardzo często same mielą kawę, ubijają, a my w zasadzie jesteśmy zobligowani tylko do przyciśnięcia odpowiedniego przycisku. Niemniej jednak, jeśli są to ekspresy kolbowe, to są dziś na użytek domowy takie systemy, gdzie jedyne co musimy zrobić, to odpowiednio zmielić kawę, wsypać ją i nawet nie musimy jej ubijać tamperem, bo jest już wbudowany system, który zrobi to za nas – mówi Jan Dworak.

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej filiżance ze stożkowym wnętrzem.

– Kawę najlepiej podawać w porcelanowych filiżankach – dobrze, żeby były one podgrzane, aby w momencie ekstrakcji, kiedy leci nam gorąca kawa, to ciepło nie było odbierane przez zimną filiżankę, można w tym celu wcześniej, przed parzeniem kawy, dolać do niej po prostu gorącej wody w celu jej ogrzania, również ekspresy bardzo często mają na górze podgrzewacz, w momencie gdy włączamy ekspres, on się nagrzewa, na górze wydzielane jest ciepło i filiżanka nam się podgrzewa – mówi Jan Dworak.

Prawdziwą włoską kawę po zaparzeniu pokrywa kremowa warstwa o orzechowym kolorze, która skłania się ku ciemnobrązowemu odcieniu. Zapach jest bardzo intensywny, a smak spójny i aksamitny. W przypadku kawy espresso, gdzie najbardziej interesują nas walory smakowe, warto też podawać wodę, abyśmy mogli wypłukać z ust inne smaki, które zostały pozostawione przez wcześniejsze napoje czy posiłki.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W rejonach północnych od rana będzie rozwijać się konwekcja burzowa z silnymi / bardzo silnymi porywami wiatru do 70-90 km/h, lokalnie 95 km/h. ■ W poniedziałek 17 września, na terenie Szkoły Podstawowej nr 6 doszło do bardzo groźnego zdarzenia, które rzuca cień na bezpieczeństwo naszych dzieci podczas pobytu w szkole. Do budynku szkoły przy ulicy Kościuszki weszli dwaj uzbrojeni w kastety uczniowie i pobili uczniów. Poszkodowani chłopcy zostali przewiezieni do szpitala w Szczecinie ■ Niemiecki rynek w ogniu! Z szalejącym pożarem walczyło 6 zastępów straży pożarnej! Właściciele stali ze łzami w oczach. Po godzinie 02:00, dyspozytor Państwowej Straży Pożarnej odebrał zgłoszenie o palących się punktach handlowych przy ulicy Wojska Polskiego. Jak się okazało, kilkumetrowe płomienie trawiły dobytek właścicieli i zaczęły obejmować drzewa oraz pobliskie zabudowania. Do walki z ogniem skierowani zostali strażacy ze Świnoujścia, jednak szybko okazało się, że ogień pod wpływem wiatru wymyka się spod kontroli i potrzebne będzie wsparcie ■ W biały dzień niemal w centrum miasta został pobity człowiek ■ Alarmujące wieści o zatrutych parówkach znów wstrząsnęły posiadaczami psów. Dwa miesiące temu wszyscy szukali truciciela, który rozrzucał śmiercionośną żywność w parku przy Chopina. Teraz parówki nafaszerowane trutką na szczury są rozrzucane na osiedlu Gdyńska. W tej sprawie piszą do nas przerażeni Czytelnicy, którzy boją się o swoje pieski ■ Świat polityki jest jak poker, do ostatniej rozgrywki nie można się zdradzić i trzeba zachować kamienną twarz, nawet gdy karta nie idzie po naszej myśli. Przekonał się o tym Mateusz Rojewski z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, który przyznał, że kandydatem Prawa i Sprawiedliwości w nadchodzących wyborach na Prezydenta Miasta Świnoujście jest Janusz Żmurkiewicz. Teraz jego przełożeni zapowiadają, że wobec Pana Mateusza Rojewskiego zostaną wyciągnięte konsekwencje służbowe! Wszystko zaczęło się od pytania jednego z mieszkańców Świnoujścia, odnośnie kandydata PiS w nadchodzących wyborach na Prezydenta Miasta Świnoujście, przesłanego w formularzu „Napisz do Ministra”. Odpowiedzi udzielił pracownik Biura Ministra – Mateusz Rojewski, który poinformował że kandydatem PiS jest obecny prezydent – Janusz Żmurkiewicz ■ Masowo oszukuje na portalu OLX i twierdzi że zarobił ponad 2 miliony. Kim jest Kacper ze Świnoujścia? Zobacz film! ■ Dar krwi jest darem życia - Czytelniczka dziękuje wszystkim, którzy pomogli jej mamie ■ Zderzenie rowerzystów może mieć naprawdę poważne skutki. Do takiego wypadku doszło w piątek na ścieżce rowerowej przy ulicy Matejki, gdzie 13-latek zajechał drogę innemu rowerzyście. Wskutek zderzenia chłopiec upadł na chodnik doznając urazu głowy na tyle poważnego, że został przetransportowany do jednego ze szpitali w Szczecinie. ■ Już dawno przywykliśmy do widoku dzików przechadzających się ulicami, czasem można spotkać wytwornego lisa lub nawet godnego borsuka. Ale lubieżny Łoś, to coś nowego. Ostrzegamy mieszkańców, w mieście grasuje ciekawski łoś, niedyskretnie podglądający mieszkańców przez okna. Chrońmy żony, matki i małe dzieci, prawdziwe zwierzę grasuje po mieście ■ Na jednej z działek znaleziono zwłoki dwóch osób. Oględziny miejsca trwały do późnych godzin nocnych. W sprawie prowadzone jest śledztwo. Wczoraj w godzinach popołudniowych za świetlicą Ogrody Granica znaleziono ciała dwóch osób. Zwłoki kobiety i mężczyzny były już w stanie rozkładu. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że denaci mieli ponad 60 lat. Ciało mężczyzny wisiało wewnątrz, kobiety leżało. Na miejscu zjawił się prokurator, policja, wezwano również strażaków, którzy pomagali w akcji po zmroku, doświetlając teren. Ciała zostały zabezpieczone do sekcji zwłok i zabrane ■